MIILIEU

TotalEnergies en Air Products gaan voor groene waterstof

Een eerste overeenkomst ondertekend tussen TotalEnergies en Air Products voor de levering van groene waterstof
Een eerste overeenkomst ondertekend tussen TotalEnergies en Air Products voor de levering van groene waterstof foto: Copyright Air Products

TotalEnergies en Air Products hebben een 15-jarige overeenkomst getekend voor de jaarlijkse levering in Europa van 70.000 ton groene waterstof vanaf 2030. Deze eerste langetermijnovereenkomst volgt op de aanbesteding van TotalEnergies voor de levering van 500.000 ton groene waterstof per jaar om de Europese raffinaderijen van TotalEnergies koolstofvrij te maken.

Onder de overeenkomst zal Air Products de Noord-Europese raffinaderijen van TotalEnergies hernieuwbare waterstof leveren die afkomstig is van het wereldwijde leveringsnetwerk van Air Products. Deze waterstof zal jaarlijks ongeveer 700.000 ton CO2-uitstoot vermijden.

Eerste stap

Het contract dat aan Air Products is toegekend, is een eerste stap in de richting van het bereiken van de doelstelling van TotalEnergies om de netto broeikasgasemissies van zijn olie- en gasactiviteiten (Scope 1+2) tegen 2030 met 40 procent te verminderen in vergelijking met de niveaus van 2015.

Pioniersrol

Air Products, wereldwijd marktleider op het gebied van waterstof, heeft een pioniersrol gespeeld door meer dan $15 miljard te investeren in echte, grootschalige energietransitieprojecten en door verschillende grote hernieuwbare en koolstofarme waterstofprojecten te lanceren. Air Products laat hiermee zien dat zij een toonaangevende en betrouwbare leverancier zijn op het gebied van waterstof.

Koolstofvrij

Deze overeenkomst met Air Products is de eerste die werd ondertekend na de aanbesteding die vorig jaar werd uitgeschreven. “Het is een stap in de richting van ons doel om de waterstof die wordt gebruikt in de raffinaderijen van TotalEnergies in Noord-Europa koolstofvrij te maken tegen het einde van het decennium”, zegt Patrick Pouyanné, voorzitter en CEO van TotalEnergies.

Hernieuwbare energie

Tegelijkertijd hebben TotalEnergies en Air Products een memorandum van overeenstemming ondertekend voor de levering van hernieuwbare energie. De ondertekening is voor een eerste Power Purchase Agreement (PPA) voor 150 MW geproduceerd op een zonneproject in Texas. De partijen zijn ook van plan om samen verdere PPA-mogelijkheden in het Verenigd Koninkrijk, Polen en Frankrijk te verkennen. Deze overeenkomst, die het partnerschap tussen TotalEnergies en Air Products versterkt, zal bijdragen aan de decarbonisatieroutekaart van Air Products en is in lijn met de geïntegreerde elektriciteitsstrategie van TotalEnergies in de waardeketen.

Koolstofvoetafdruk

TotalEnergies zet zich in voor het verminderen van de koolstofvoetafdruk van het produceren, converteren en leveren van energie aan haar klanten. Een van de hefbomen die het bedrijf heeft geïdentificeerd is het gebruik van groene of koolstofarme waterstof om zijn Europese raffinaderijen koolstofvrij te maken, een stap die de CO2-uitstoot tegen 2030 met ongeveer vijf miljoen ton per jaar zou moeten helpen verminderen.  Om de waterstof die in de Europese raffinaderijen wordt gebruikt volledig koolstofvrij te maken, lanceerde het bedrijf in september 2023 een aanbesteding voor de levering van 500.000 ton groene waterstof per jaar.

Auteur: Matthias Vanheerentals