Skip to content Skip to navigation

Special Uniti 2018 - Service Station Magazine

XL ROC (G&V Energy Group) wint Trends Gazellentrofee in categorie ‘Middelgrote ondernemingen’

XL ROC

In twee decennia tijd is G&V Energy Group uit Kuurne geëvolueerd van een klassiek petroleumbedrijf tot een geïntegreerde retailgroep.  2012 was een cruciaal jaar voor G&V want toen besliste multinational ExxonMobil om het beheer van zijn Belgische Esso-stations over te laten aan derden. In een eerste fase kreeg G&V Energy Group de uitbating van 44 tankstations in de regio Brussel-Henegouwen in handen. Later volgde er nog een pakket van 36 stations in de provincies West- en Oost-Vlaanderen en 5 bemande stations in de provincie Antwerpen.

Inmiddels telt het bedrijf 188 eigen tankstations onder de merknamen G&V, Esso en Shell en daarmee is het de grootste onafhankelijke speler in ons land. “Omdat we ook een voortrekker willen zijn op het vlak van duurzaamheid werken we – samen met partners ENGIE & Ideta onder de koepel ‘ENORA’ – aan de uitbouw van een netwerk van CNG-tankstations”, zegt CEO Xavier Dewulf. “Tegen eind dit jaar mikken we op een 50-tal aardgasstations in dit netwerk.”

De Trends Gazellentrofee gaat echter naar de vennootschap XL ROC en hieronder vallen de shops die bij de tankstations horen. “Het gaat om 24 uitbatingen die samen goed zijn voor een omzet van een kleine 60 miljoen euro. Op sommige locaties hebben we ook een carwash”, zegt COO Rudy Vandenperre. “In 2016 hebben we met Breakpoint een eigentijds concept voor onze shops gelanceerd. Inmiddels hebben we er vier en het is de bedoeling om dat aantal in de toekomst verder uit te breiden.”

Naast de klassieke tankstations steunt G&V Energy Group nog op drie andere poten. In 2010 investeerde het bedrijf in een gigantische opslagtank in Roeselare met een capaciteit van 195 miljoen liter. Het gros van die hoeveelheid dient aangehouden te worden als strategische noodvoorraad voor de overheid. Het project is een joint venture met het Duitse Unitank.

Een andere pijler is de multimerkentankkaart CAPS die dankzij een samenwerking met partnernetwerken gebruikt kan worden in meer dan 1000 tankstations in de Benelux. Dit laat professionele klanten toe om hun wagenpark op een gemakkelijke manier te beheren. Om dit CAPS concept in de aandacht te brengen, sponsort het bedrijf al enkele jaren de Lotto-Soudal wielerploeg.

De laatste business unit is een strategisch netwerk van 27 specifieke tankstations voor trucks. “Daarnaast hebben we nu drie volautomatische treintankstations voor treinen op rode diesel in de havens van Zeebrugge, Gent en Antwerpen Rechteroever. In het tweede kwartaal van dit jaar openen we een vierde vestiging op Antwerpen Linkeroever”, aldus Xavier Dewulf. “Ons laatste belangrijke project situeert zich ook in de Antwerpse haven en dat is de opening van een eerste LNG-tankstation op rechteroever.”