Skip to content Skip to navigation

Wagens op alternatieve brandstof kenden serieuze opmars in eerste helft 2016

elektrische wagen

De Vlaamse regering hervormde begin dit jaar grondig de eenmalige inschrijvingstaks (BIV) en de jaarlijkse verkeersbelasting, met de bedoeling de Vlaming vaker te doen kiezen voor milieuvriendelijker wagens. Daarbij werden ook vrijstellingen of premies gegeven aan wie voluit ging voor alternatieve brandstoffen. Deze maatregel heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn in België namelijk meer dan 10.000 wagens op alternatieve brandstoffen (elektrisch, hybride, lpg, aardgas …) verkocht. Dat is ruim twee derde meer dan in dezelfde periode vorig jaar.  De Europese autosectororganisatie ACEA maakte deze cijfers bekend. Van januari tot en met juni werden in België 10.867 nieuwe personenwagens op alternatieve brandstoffen ingeschreven, tegenover 6.523 in dezelfde periode vorig jaar.

De hybride wagens (4.862) vormen hierbij de grootste groep, maar kenden wel de kleinste groei (minder dan een kwart). Elektrisch oplaadbare wagens (met daarbij ook de plug-in hybrides) werden dan weer dubbel zoveel aangekocht, met name 4.532 stuks (+117,6 %). De grootste toename echter vormde zich bij de voertuigen op andere alternatieve brandstoffen (zoals lpg en aardgas). Daarvan werden er in de eerste jaarhelft 1.473 verkocht, wat neerkomt op een verdrievoudiging.

De groei in de verkoop van personenauto’s op alternatieve brandstoffen laat zich trouwens in de hele Europese Unie voelen. In het eerste semester van 2016 werden er in totaal 302.819 eenheden ingeschreven, wat 3,5 procent meer is dan in dezelfde periode vorig jaar.