Skip to content Skip to navigation

Vlaamse investeringen in De Lijn zorgen binnenkort voor groenere bussen

Datum publicatie: 
vrijdag, 5 oktober, 2018

De vele investeringen in en grondige hervormingen van de Vlaamse busmaatschappij De Lijn tijdens de huidige legislatuur beginnen stilaan hun vruchten af te werpen. Naast de 40 miljoen euro die Vlaanderen al elk jaar voorziet voor de aankoop van nieuwe bussen, kreeg minister Weyts nu groen licht om nog eens 56,9 miljoen euro extra te investeren in de aankoop van nieuwe, milieuvriendelijke autobussen. In 2019 en 2020 zal De Lijn op die manier 277 hybride bussen kunnen bestellen, gevolgd door nog eens 925 vol-elektrische bussen in 2020. Het plan is om al deze nieuwe bussen tegen 2024 te laten rijden. In alle Vlaamse stadskernen zullen de bussen van De Lijn tegen 2025 trouwens enkel nog puur elektrisch rijden.

Minister van mobiliteit Ben Weyts is trots op deze verwezenlijking van de Vlaamse regering:
“Dankzij deze versnelde vergroening en vernieuwing van de busvloot heeft De Lijn straks minder impact op de leefomgeving.” Er werden in de voorbije jaren ook grondige hervormingen doorgevoerd binnen de Lijn. “Er werd een einde gesteld aan de ongebreidelde groei van de belastingdotatie en het bedrijf wordt klaargestoomd zodat De Lijn in 2020 een vergelijking met de privésector kan doorstaan en herbevestigd kan worden als interne operator van het openbaar vervoer in Vlaanderen,” aldus Weyts.

Er werd niet alleen volop geïnvesteerd in groenere bussen, maar ook in een betere dienstverlening. Ze werd het aanbod op de drukste lijnen al gevoelig uitgebreid en kwamen er deelfietsstations aan bushaltes, zodat het Blue Bike-systeem steeds populairder wordt bij de pendelaar. Met al deze positieve veranderingen wil de Vlaamse regering meer Vlamingen verleiden om de auto vaker op stal te laten en te kiezen voor het openbaar vervoer.