Skip to content Skip to navigation

Komt de grasmobiel van Jommeke er ooit echt?

De Grasmobile - Jommeke

UGent heeft een primeur met de ontwikkeling van biobrandstof uit gras. Dit kan een zeer belangrijke stap zijn naar een duurzamere mobiliteit.  Het is doctoraatsstudent bio-ingenieur Way Cern Khor die voor zijn thesis op zoek ging naar nieuwe, milieuvriendelijke en duurzame brandstoffen. Omdat gras overal te vinden is, spitste hij zijn onderzoek daarop toe. Hij testte verschillende methodes uit om gras af te breken en verder te behandelen tot het als brandstof kan gebruikt worden. Daartoe worden er, na een voorbehandeling, bacteriën aan het gras toegevoegd die de suikers in het gras omzetten naar melkzuur en afgeleide stoffen. Het is dit melkzuur dat als basis kan dienen om er dan in een later stadium brandstof van te produceren. Dit onderzoek zal vooral belangrijk zijn voor de luchtvaartsector, omdat elektrische vliegtuigen nog niet bestaan, in tegenstelling tot elektrische wagens.

De nieuwe brandstof is echter nog niet voor morgen. De ontwikkeling ervan kan zeker nog enkele decennia in beslag nemen.  Niet alleen is de huidige brandstof erg duur, omwille van het behandelingsproces, maar er zullen ook motoren moeten ontwikkeld worden die kunnen rijden op deze brandstof uit gras.
Maar Way Cern Khor is optimistisch: . “Als we dit verder kunnen blijven optimaliseren en samenwerkingen met bedrijven aangaan, kunnen we het prijskaartje doen dalen. Misschien vliegen we binnen een paar jaar dan wel echt op gras”.