Skip to content Skip to navigation

ExxonMobil verkoopt Duitse Esso-stations aan EG Group

ExxonMobil kondigde eind november 2017 aan dat het een strategisch partnerschap sloot met EG Deutschland GmbH, een dochteronderneming van EG Group Ltd uit het Verenigd Koninkrijk, om het Esso merk in Duitsland uit te breiden. Binnen de overeenkomst verkoopt ExxonMobil zijn ongeveer 1.000 Esso tankstations aan EG Group en zet het zijn activiteiten om naar het merkgroothandelsmodel dat al bestaat in andere Europese markten en Noord-Amerika. Het bedrijf blijft door ExxonMobil geleverde SynergyTM-brandstoffen en smeermiddelen van het merk Mobil verkopen op de stations van Esso. "Onze omschakeling naar een merkgroothandelsmodel in Duitsland is consistent met de aanpak van ExxonMobil op andere Europese markten met als doel het Esso merk te laten groeien," zegt Florian Barsch, managing director van ExxonMobil Central Europe Holding in Hamburg. "Ons lange termijn en strategisch partnerschap met EG Group zullen de respectievelijke sterke punten van onze bedrijven ten volle benutten en blijven de Duitse consumenten voorzien van een betrouwbare levering van de Esso-brandstoffen van hoge kwaliteit. "

ExxonMobil en EG Group hebben een partnerschap opgezet voor initieel 20 jaar. De twee bedrijven hebben al met succes een merkgroothandelsmodel opgezet in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk en ondertekenden onlangs een vergelijkbare overeenkomst in Italië. EG Group heeft zich gecommitteerd om te investeren in de brandstof-,car wash- en shopactiviteiten in Duitsland.
"Tijdens onze besprekingen heeft EG Group indruk op ons gemaakt met haar toekomst- en groeigericht concept voor het Esso merk, en heeft ons overtuigd dat dit de juiste beslissing is om te helpen het merk uit te breiden en een goede ervaring te blijven bieden voor onze klanten" zegt Alexander Hentschke, retail sales manager voor ExxonMobil in Duitsland. ExxonMobil zal zich blijven concentreren op de ontwikkeling en marketing van het Esso merk in Duitsland nadat de conversie naar het merkgroothandelsmodel is voltooid, wat wordt verwacht in het vierde kwartaal van 2018, wanneer EG Group alle verantwoordelijkheden in verband met de exploitatie van het stationsnetwerk zal overnemen na goedkeuring door de mededingingsautoriteiten.

"We zijn zeer verheugd om samen te werken met ExxonMobil in Duitsland en samen te werken met Esso, samen met de huurders en beheerders van de stations", aldus Mohsin Issa, oprichter en comanaging director van EG Group. "De Duitse markt biedt ons geweldige groeikansen en is een logische uitbreiding van onze activiteiten in Europa. We hebben al tankstations in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Benelux, en als gevolg daarvan en via andere recent aangekondigde acquisities, hebben we ons gevestigd als één van Europa's leidende operators van service stations.”
Met de aankoop van het Duitse Esso-netwerk en Esso stations in Italië, zal EG Group zo’n 3.500 stations in heel Europa exploiteren.