Skip to content Skip to navigation

Eindhovense studenten ontwerpen auto die op mierenzuur rijdt

mierenzuur

Studenten van de technologische universiteit van Eindhoven testen een revolutionair project uit, namelijk een auto die op mierenzuur rijdt. Onlangs stelden ze hun prototype voor, een voertuig van één meter groot.

Mierenzuur is een bijtende stof die mieren, wespen en bijen afscheiden bij aanval of verdediging. Het is ook de stof die brandnetels doet prikken. Mierenzuur wordt al heel lang aangewend in bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen. Volgens de studenten is mierenzuur hét alternatief voor traditionele brandstoffen als benzine en diesel. Door een chemische reactie wordt het mierenzuur namelijk snel omgezet in waterstof.

Waterstof is één van de populairste schone brandstoffen voor de toekomst, maar heeft als nadeel dat het gas onder hoge druk moet worden opgeslagen in de brandstoftank, wat duur én riskant is. Bij vloeibaar mierenzuur is dit niet het geval.  Volgens de Eindhovense studenten zou het op termijn zelfs mogelijk moeten zijn om zonne- en windenergie op te slaan in mierenzuur en vervolgens te gebruiken waar nodig.

Hun eerste echte auto op mierenzuur willen ze klaar hebben in  2017.