Skip to content Skip to navigation

DATS 24 en gas.be huldigen 100ste Belgische CNG-station in

DATS 24 - CNG

Gedeputeerde voor Milieu en Duurzaamheid van Vlaams-Brabant Tie Roefs en Leuvens Schepen voor Leefmilieu Mohamed Ridouani openden op 20 juni samen het 100ste CNG-station in België. Dit CNG-station, dat in Heverlee gelegen is, vormt meteen het 60ste van DATS 24, de brandstofleverancier van Colruyt Group. Alle andere merken samen bieden in nog eens 40 locaties CNG aan. Op 7 jaar tijd heeft CNG of aardgas een duidelijke plaats veroverd als meest logische alternatief voor diesel of benzine. Het gros van de CNG-stations situeert zich in Vlaanderen. Daar tank je intussen in meer dan 1 op de 4 gemeenten aardgas. Onder impuls van DATS 24, de gasfederatie en distributienetbeheerders zoals Ores is Wallonië wel aan een inhaalbeweging begonnen.

Na de feestelijke opening van dit 100ste CNG-station in Heverlee opent  DATS 24 dit jaar nog eens 15 bijkomende locaties. Zo kan later dit jaar ook CNG getankt worden in Wetteren, Basecles, Eupen, Erpe-Mere-, Ieper, Sint-Truiden, Hechtel-Eksel, Wommelgem en Knokke. De brandstoffenleverancier van Colruyt Group heeft daarnaast verschillende vergunningsaanvragen ingediend bij de bevoegde instanties om zijn CNG-netwerk verder te kunnen uitbreiden langs de belangrijkste wegen in Wallonië. Tegen 2020 zou het aantal CNG-stations in België moeten oplopen tot 170. Ook in Europa is CNG aan een steile opmars bezig, met ambitieuze uitbreidingsplannen in onder meer Frankrijk, Spanje, Nederland, Duitsland en Italië.

Volgens Juan Vazquez, algemeen directeur van sectorfederatie Gas.be, kan en zal aardgas een voorname rol spelen in het vergroenen van onze mobiliteit. “Rijden op aardas is vandaag het meest waardig alternatief voor vervuilende diesel- en benzinewagens. Ze stoten tot 31% minder CO2 uit en verminderen de uitstoot van fijn stof en NOx met zo’n 75%. En met de huidige ontwikkeling van het CNG-netwerk  is het stilaan voor iedereen haalbaar de switch te maken naar rijden op aardgas.”

“Net daar zit de kracht van rijden op aardgas of CNG”, aldus Raf Flebus, Business Unit Manager van DATS 24. “De luchtkwaliteit gaat er sterk op achteruit in België, en dan vooral in Vlaanderen. Volledig terecht wil de consument ook z’n gekende comfort en bewegingsvrijheid blijven genieten. Beide gaan absoluut samen. Zeker CNG-wagens bieden het grote voordeel van én goedkoper én overal inzetbaar te zijn én een wezenlijke bijdrage te leveren aan een gezondere leefomgeving.”