Skip to content Skip to navigation

Aantal tanktransacties in Nederland neemt langzaam toe sinds versoepeling lockdown

Datum publicatie: 
vrijdag, 12 juni, 2020

Nederlanders verplaatsen zich weer sinds de versoepeling van de lockdown, maar de mobiliteit bij onze noorderburen bevindt zich nog lang niet op het peil van vóór de Coronapandemie. Dat geven alvast MultiTankcard, de Nederlandse marktleider op het vlak van tankpassen en mobiliteitskaarten, en het onafhankelijk omzetvalidatieplatform Actuals.io aan. Sinds eind mei begeven de Nederlanders zich meer op de weg, dat blijkt uit het aantal transacties bij benzinepompen en elektrische laadpalen, maar toch ligt de verkeersdrukte nog steeds een flink stuk lager dan voor de Coronacrisis. De sterkste daling van het aantal tanktransacties met de MultiTankcard werd vastgesteld in de week van 16 maart 2020, toen de Nederlandse scholen en horeca dicht moesten. Het aantal tankbeurten kelderde met bijna 40 procent ten opzichte van de week ervoor. "Pas in de week van 20 april 2020 toen er zicht kwam op een versoepeling van de lockdown binnen afzienbare tijd, krabbelde het aantal transacties weer recht”, zegt Patrick Roozeman, directeur van MultiTankcard. “Maar in laatste week mei en de eerste week juni toen de basisscholen terug een hele week openden, bevond het aantal pomptransacties zich nog steeds slechts op twee derde van de eerste acht weken van het jaar.”
Het aantal transacties bij laadpalen van kaarthouders met een elektrische auto liet echter nog een veel grotere daling optekenen. Op het dieptepunt ligt het aantal transacties 60 procent lager dan voor de Coronamaatregelen. Dit valt voornamelijk te verklaren door het feit dat elektrische auto’s in grote mate door bedrijven worden gebruikt en dat veel van die chauffeurs de afgelopen weken thuis werkten.
Opvallend is ook dat de Nederlandse chauffeurs tijdens de lockdown voornamelijk een voorkeur voor onbemand tanken hadden. Vanaf 9 maart 2020 daalde het aantal tankbeurten bij bemande pompen veel sterker dan bij onbemande pompen. In de loop van april en mei nam dat verschil wel weer gedeeltelijk af. Begin juni 2002 durfde circa 65 procent van de Nederlandse automobilisten terug aan een bemande pomp te tanken.