Skip to content Skip to navigation

Waalse tankstations langs autosnelweg gaan voor alcoholvrije shops

Datum publicatie: 
dinsdag, 27 november, 2018

In Wallonië zal binnenkort geen pintje of andere alcoholhoudende drank meer te verkrijgen zijn in het tankstation langs de E40 in Waremme (Borgworm). Dit is een beslissing van de Waalse overheidsinstantie Sofico bij de toekenning van de nieuwe concessie. Op termijn wil Sofico zelfs paal en perk stellen aan alle alcoholverkoop in de shops of restaurants langs de autosnelwegen. 
“Deze maatregel komt de verkeersveiligheid ten goede”, zegt Waals minister voor Mobiliteit Carlo Di Antonio (CDH). “Er toch even aan herinneren dat alcohol een van de grootste doodsoorzaken op onze wegen is. In 2017 bleek minstens 11 procent van de ­bestuurders die op de Waalse snelwegen betrokken waren bij een ongeval met lichamelijk letsel, onder invloed te rijden.” Met deze maatregel wil Wallonië dus het samengaan van drinken en rijden zoveel mogelijk tegengaan. 
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is nog niet meteen van plan het voorbeeld van zijn Waalse collega te volgen. Sowieso bestaat er al een verbod op de verkoop van sterkedranken in tankstationshops, maar een gewoon biertje of een breezer kopen, moet kunnen volgens Minister Weyts. Volgens hem is het oorzakelijk verband tussen dronken achter het stuur en het kopen van drank in een tankstation absoluut niet bewezen. Bovendien zou dan logischerwijze de verkoop van alcoholische dranken ook in tankstations langs gewone wegen moeten verboden worden.
In Wallonië nemen ze dit wel degelijk serieus. Naast het tankstation in Waremme, is ook dat van Bierges (langs de E411) sinds september 2017 alcoholvrij. Bovendien wil Sofico bij elke vernieuwde concessie deze voorwaarde uitdrukkelijk invoeren.