Skip to content Skip to navigation

Special Uniti 2018 - Service Station Magazine

Jongeren betalen amper nog met cash, aldus het eerste Grote Bancontact Betaalonderzoek

Bancontact

De manier waarop we betalen, staat op een kantelpunt. Bijna 8 op de 10 jongere Belgen hebben nog amper cash geld op zak. Op drie jaar tijd is de Belg veel vaker mobiel gaan betalen: zowat de helft van de mensen met een smartphone (45%) vindt het een erg praktische betaalmethode. Dat blijkt uit het Grote Bancontact Betaalonderzoek 2017. Cash verliest aan populariteit, vooral bij jonge consumenten. Liefst 77% van de 18- tot 34-jarigen in ons land geeft aan dat ze vaak weinig of geen cash op zak hebben. De helft van alle Belgen (54%) legt vandaag minder baar geld op de toonbank dan drie jaar geleden. Bijna 3 op de 10 (29%) denkt zelfs dat er over tien jaar geen cash meer zal bestaan.

Het zijn enkele opmerkelijke resultaten uit het eerste Grote Bancontact Betaalonderzoek. De online enquête werd in september uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX bij 1.000 Belgen, representatief op geslacht, taal, leeftijd en diploma. Bancontact zal dit onderzoek elk jaar herhalen om zo de evolutie van het Belgische betalen in kaart te brengen.
Jazeker, op het vlak van betalen is de Belg nog een gewoontedier. Eén op de twee Belgen(50%) betaalt haast altijd op dezelfde manier.  De Bancontact-kaart met pincode blijft met een straatlengte voorsprong het populairste betaalmiddel bij onze landgenoten (64%). Met een véél kleiner percentage volgt cash (13%).

Maar 'nieuwe' betaalvormen, zoals mobiel of contactloos betalen, zijn wel in opmars. Op amper drie jaar tijd is de Belg vaker mobiel gaan betalen, voornamelijk ten koste van cash. Ruim de helft (54%) betaalt nu minder met briefjes of munten dan drie jaar geleden, terwijl 76% juist vaker een mobiele app (met pincode) aanklikt om te betalen. In de toekomst verwacht de Belg dat deze trend zich verder zal doorzetten: de helft (53%) van de ondervraagden meent vaker mobiel te zullen betalen (met pincode). 50% van de respondenten denkt dat ze minder vaak met cash zullen betalen en slechts 4% voorspelt dat ze vaker met cash zullen betalen dan vandaag.

Als er één factor de grote doorbraak van mobiel en contactloos betalen nog in de weg staat, is het de perceptie over veiligheid. In de hoofden van de Belgen is veiligheid nog altijd synoniem met de pincode, een stap die bij mobiel en contactloos betalen niet altijd nodig is. Ruim 8 op de 10 Belgen (81%) vinden dat je verplicht altijd een pincode zou moeten ingeven als je niet cash betaalt. Tegelijk gebruikt zowat de helft van de Belgen (47%) al jaren dezelfde pincode voor al hun betaalkaarten ...

"Bij betalingen met kaart en pincode voer je nog zelf een controlehandeling uit. Je hebt het gevoel dat je alles in de hand hebt. Bij de nieuwste betaaltechnologieën zijn de veiligheidsmechanismen niet langer zichtbaar en zitten ze in het systeem zelf ingebouwd. De verantwoordelijkheid verschuift volledig naar de banken en/of de kaartoperatoren. Dat vergt een psychologische aanpassing van de gebruikers, zeker als die al wat ouder zijn", legt Nicolas Van Zeebroeck, Professor Innovation & Digital Business aan de Brusselse Solvay School, uit.
(Foto: Doc. Bancontact)