Skip to content Skip to navigation

Carwashondernemers over de Coronacrisis: Steve van Gestel van Carwash De Washoek in Heusden-Zolder

Datum publicatie: 
dinsdag, 12 mei, 2020

Op maandag 11 mei mochten de Belgische carwashes hun deuren weer openen, nadat de Nationale Veiligheidsraad besloot om deze gedurende ruim twee maanden verplicht te sluiten om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan. De redactie van Service Station Magazine peilde bij enkele carwashondernemers naar de gevolgen van deze verplichte sluiting op hun zaak en de branche in het algemeen. Steve van Gestel, uitbater van Carwash De Washoek in Heusden-Zolder, schat dat door de lockdownmaatregelen de omzet van zijn zaak dit jaar ruim 20% lager zal liggen.
“Mocht de wasklant na de heropening zich wat meer terughoudend opstellen, dan kan dit verlies zelf oplopen tot 25% vrees ik. Dit is natuurlijk een raming, de exacte impact zullen we pas eind dit jaar kunnen bepalen. Of 2020 nog goed valt te maken, dat zal de tijd uitwijzen. We zijn alvast van plan om dit jaar sowieso geen zomervakantie te nemen, om zo toch een deel van de averij recht te zetten. Op lange termijn verwacht ik geen grote gevolgen, al mag dit scenario zich natuurlijk niet jaarlijks herhalen. Ik ben wel blij dat we steeds een goede reserve opbouwden, zodat we moeilijke tijden of een tegenslag zonder kopzorgen kunnen opvangen.”

Volgens Steve van Gestel zal zijn cliënteel niet onmiddellijk besparen op hun carwashuitgaven.
“Een carwashbeurt blijft een relatief klein bedrag, ik vermoed dat de consument daarop niet direct zal besparen. Bovendien nemen we voor veel mensen een vervelende klus uit handen. Ik denk wel dat de wasklant in een eerste fase voorzichtiger zal zijn en zal proberen om meer afstand te bewaren, al zal dat zonder opflakkering van het virus na verloop van tijd wel verwateren. Op het vlak van het betaalverkeer verwacht ik wel dat het aantal betalingen via bankkaart of smartphone zullen toenemen, wat ik alleen maar toejuich. Deze evolutie zou zich op termijn sowieso doorzetten, maar nu zal dit versneld gebeuren.”

Tot slot meent Steve van Gestel dat deze crisis weinig invloed heeft op de investeringsplannen van Carwash De Washoek in de komende jaren.
“Om een goede carwash te kunnen blijven runnen, zijn investeringen noodzakelijk. Elke carwashuitbater beschikt wel over een lijstje met zaken die hij wil vernieuwen en/of aanpassen. Het is nu eenmaal een (was)straat zonder eind”, knipoogt Steve. “Dus investeringen zullen er zeker blijven komen, wel goed doordacht zoals we eigenlijk al altijd deden.”