Veilig rijden

Te weinig Vlamingen pauzeren of wisselen van chauffeur

chauffeur
Te weinig automobilisten wisselen van chauffeur Foto: Shutterstock

De zomervakantie staat voor de deur en dus gaan heel wat Vlamingen met de auto op reis. Mobiliteitsorganisatie VAB wil graag de aandacht vestigen op het belang van fit en uitgerust rijden. Uit de zomerenquête die VAB hield bij bijna 3.000 Vlamingen blijkt namelijk dat ongeveer 6 op de 10 onderweg niet van chauffeur wisselen en meer dan 12 procent geen pauzes neemt.

Om de 2 à 3 uur stoppen om even te rusten… Enkele simpele vuistregels voor iedereen die een lange autoreis voor de boeg heeft. En toch… te veel Vlaamse chauffeurs overschatten zichzelf en vinken één of meerdere van deze gouden tips niét af. “Bijna 1 op de 10 (9,5%) van de Vlamingen die deze zomer met de auto op reis gaan, vertrekt ’s avonds of ’s nachts op reis, om dan te rijden tot de plaats van bestemming bereikt is”, zegt Mich Vergauwen, woordvoerder van de VAB. “Vorig jaar was dit nog 7%, en dus zien we jammer genoeg een stijging.”

Duisternis

En ook al lijkt ‘s nachts rijden een goed idee – het is rustiger op de weg –dat is het voor alle duidelijkheid volgens de VAB niét. “Doordat de meeste autosnelwegen niet verlicht zijn, kan er door de duisternis sneller concentratieverlies optreden”, zegt Mich Vergauwen. “Uit statistieken blijkt ook dat ongevallen die ’s nachts gebeuren vaak ernstiger zijn. Sommige mensen kunnen ’s nachts rijden aan, denk maar aan beroepschauffeurs, maar de meeste mensen onderschatten het met soms fatale gevolgen. VAB raadt ’s nachts rijden dan ook ten stelligste af.”

Pauzes

Sneller pauzes inlassen is een advies dat veel landgenoten volgens de VAB gelukkig ter harte nemen. Bijna 9 op de 10 Vlamingen (87,4%) stoppen effectief regelmatig om te rusten onderweg, maar dat betekent dus meteen ook dat nog steeds 12,6% dit niét doet. “Gelukkig zien we dat dit cijfer een pak beter is dan vorig jaar, toen 23% toegaf niet genoeg te stoppen onderweg, zegt Mich Vergauwen.

Slapen

Nog beter zou het volgens de VAB zijn om dan ook van chauffeur te wisselen, maar liefst zes op de tien Vlamingen (58,2%) doen dit niet. “Nochtans kan de ene zo een stuk rijden terwijl de andere rust of slaapt”, zegt Mich Vergauwen. “Het best doe je dat om de twee uur en dit over de hele lengte van je vakantierit, dus ook in het begin en vooral naar het einde toe. Er gebeuren namelijk veel meer ongevallen in de laatste honderd kilometer van een lange autorit. De momenten waarop je het meest moet oppassen zijn tussen 14 en 16 uur (de zogenaamde namiddagdip) en ’s nachts tussen 2 en 6 uur.”

Let op met cafeïne, slaappillen en alcohol

VAB benadrukt dat het belangrijk is om uitgerust aan de lange vakantierit te beginnen. Een behoorlijk groot percentage van het aantal ongevallen op autosnelwegen zijn geheel of gedeeltelijk te wijten aan vermoeidheid. “Verzorg de kwaliteit van je slaap door ook overdag op je levensstijl te letten”, zegt Mich Vergauwen. “Drink minstens acht uur voor je gaat slapen geen cafeïne meer. Dus geen koffie, maar ook geen thee of cola – zelfs light of zero. Als je om elf uur gaat slapen, dus geen cafeïnerijke dranken meer na drie uur ‘s middags. Ook al lijk je ertegen te kunnen, het maakt voor de kwaliteit van je nacht echt… dag en nacht verschil. Ook slaappillen en alcohol zijn nefast voor een kwalitatieve nachtrust.”

Auteur: Matthias Vanheerentals